zaterdag 10 november 2012

Chocoladereep met karamel & pinda

Mars, Snickers, Bounty, de winkel ligt vol met allerlei chocoladerepen die gevuld zijn.
Vaak zit er wel meer in dan de basis ingrediĆ«nten, om het bijvoorbeeld nog langer houdbaar te maken. Vraag me nu ook af hoe oud zou de gemiddelde chocoladereep is die in de winkel ligt. Niet dat het per definitie slecht is, maar wel interessant om eens over na te denken.

Mijn lievelingsreep in deze serie is de Snickers, gevolgd door de Bounty.
Toen ik laatst zachte karamel wilde maken was het eindresultaat zachte stroperige karamel. Had kennelijk niet de goede gecondenseerde melk te pakken, waardoor ik de karamel niet hoger kon verhitten en het dus ook niet steviger werd. Balen, maar de karamel die eruit kwam riep meteen een dromerig beeld bij me op. Iets met chocolade en ...pinda's!

De volgende dag meteen ongezouten pinda's gekocht en aan de slag gegaan met het maken van mijn eigen 'Snickers'. Het resultaat: ze zijn lekker, je weet wat erin zit en je kunt er zo veel of weinig tegelijk maken als dat je zelf wilt.

Dit recept is voor ongeveer 3 chocolade-karamel-pinda repen. De karamel had ik in een grotere portie gemaakt, wat wel zo handig werkt met het maken ervan in een pan.

Nog een tip voor het maken van de Snickers. Je kunt ze natuurlijk als een soort taart maken in een springvorm, maar het is natuurlijk ook erg leuk om van aluminiumfolie de vorm van een Snicker reep te maken. Het werkt dan wel zo prettig als je aluminiumfolie hebt, die stevig is. Ik heb me wel eens vergist in de winkel en kwam dan thuis met aluminiumfolie die al scheurt als je ernaar kijkt. Mijn tip is dan ook, check of je aluminiumfolie een goede kwaliteit is; stevig en niet te dun.

Ingrediƫnten:
30+ 70 gram suiker
70 gram koffiemelk
100 gram chocolade
40 gram pinda's

Benodigdheden:
aluminiumfolie
au-bain-marie pan
garde
evt. een bordje of aluminium bakje

Susanne's Keuken
 
Bereidingswijze:

Karamel
We beginnen met het maken van de karamel.
Doe 30 gram suiker in een pan met een dikke bodem en verwarm dit op een matige vuur. Draai een enkele keer de pan een klein beetje rond, maar verder moet de warmte zijn werk doen. Ga nu dus nog niet roeren. Je ziet vanzelf dat de suiker oplost en het geheel een karamelkleur krijgt.

Ondertussen verwarm je in een andere pan (of in een kopje in de magnetron) de koffiemelk. Voeg 70 gram suiker toe aan de warme koffiemelk en roer de suiker door de koffiemelk.

Als de suiker gekarameliseerd is en de koffiemelk is verwarmd en gezoet, gaan we deze voorzichtig samen voegen. Haal de pan met karamel van de hittebron af en schep met een soeplepel voorzichtig een beetje warme koffiemelk op de karamel. Roer dit met een garde tot een glad mengsel.
Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de koffiemelk toe.

Maak in de gootsteen of in een grote bak een koud water bad klaar, want deze heb je na de volgende stap nodig.

Zet de pan met de karamel terug op de warmtebron en laat het geheel nu goed warm worden. Door de vocht in de koffiemelk, wordt het niet warmer dan 110 graden Celsius. Het begint op een gegeven moment heel hard te koken en borrelt omhoog. Dat is het moment dat we de pan van het vuur af halen en de pan in het koude bad plaatsen. Als de karamel niet meer heet is, halen we de pan uit het koud water bad.

Chocoladereep
Pak een strook aluminium. Ik ben niet zo goed in vouwen en daarom is voor mij een bakje vouwen geen optie. De makkelijkere variant ervan is om het aluminium op te stropen / te verfrommelen tot het de hoogte van de zijkant heeft.

Het opstropen gaat het gemakkelijkst door je duimen op het folie te zetten daar waar je wilt dat de onderkant eindigt. Vervolgens ga je met de andere vingers de rest van het aluminiumfolie naar de zijkant toe brengen totdat je de zijkant net zo hoog is als een Snicker normaal gesproken is. Dan druk je het aluminiumfolie stevig aan.
Susanne's Keuken

Dit doe je voor alle kanten. Je kunt de stukjes die uitsteken gebruiken door deze om de andere kant te vouwen. Zo worden je bakjes nog steviger.
Smeer de bakjes in met een neutrale olie, zodat het aluminiumfolie niet blijft plakken aan de chocolade straks. Plaats de bakjes op een bordje of in een aluminium bakje.

Smelt de chocolade au-bain marie. Schenk een deel van de gesmolten chocolade in de bakjes. Beweeg de bakjes heen en weer totdat de chocolade zich over de bodem heeft verdeeld. Beweeg de bakjes vervolgens nog meer, zodat de chocolade ook over de zijkanten heen zit. Als er te veel chocolade in het bakje zit, kun je dit er nu nog uit tikken. Houd het bakje op zijn kop boven de au bain marie pan en tik zachtjes tegen het aluminium bakje. Zo verwijder je de overtallige chocolade.

Laat de chocolade afkoelen en als ze afgekoeld zijn kan je ze het beste even in de vriezer plaatsen om ze goed koud te laten worden.
Susanne's Keuken

De chocoladereep samenstellen
Als de chocolade goed koud is geworden verdeel je er een deel van de karamel over. Als de karamel te stug is om te verdelen, kan je de karamel nog een klein beetje verwarmen. Hierdoor wordt de karamel meer vloeibaar. Let er wel op dat ze niet te warm is, als je de karamel over de chocolade verdeeld. Anders smelt de karamel een gat in de chocolade-omhulsel.

Verdeel de pinda's over de karamel. Vervolgens breng je nog een laag karamel aan.
Laat dit geheel stevig worden. Plaats het eventueel in de vriezer.

Susanne's Keuken
 
Susanne's KeukenSusanne's Keuken
Om de chocoladereep af te maken, moeten er een laagje chocolade over de karamel/pinda laag heen.
Verwarm/smelt de chocolade die je over hebt. Zorg dat de chocolade net iets warmer is dan je vinger. Verdeel de chocolade over de karamel-pinda laag.

Susanne's Keuken
 
Laat het geheel nog verder afkoelen en stevig worden.


Eet smakelijk!


3 opmerkingen:

Marianne zei

Dat ziet er lekker uit!! Dat ga ik zeker ook eens proberen!

Mama zei

Leuk om dit recept te lezen! en om antwoord te geven op je vragen, een snicker reep heeft een houdbaarheid van 31 weken.

Groetjes, een medewerker van de Mars fabriek

Susanne zei

Hoi, bedankt voor je reactie. Ik denk dat ik het voorlopig toch op de zelfgemaakte repen houd. Iets wat al 31 weken oud kan zijn, brrr...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...